SMDA:s höstprogram

Global katastrofmedicin. Utmaningar med att bedriva sjukvård med extremt begränsade resurser

Den 24/10 kl 18.30. Plats meddelas vid anmälan som görs till kansli@smda.se
Johan von Schreeb är kirurg och docent vid KI. Han är en av grundarna av Svenska Läkare Utan Gränser. Han har arbetat på plats i katastrofer världen runt, senast runt Mosul i norra Irak och i Sierra Leone för att få stopp på ebola­epidemin 2014. Han leder Kunskaps­centrum för katastrofmedicin vid Karolinska Institutet.

Tullgarnspojkarna – en film om judiska ensamkommande flyktingpojkar

Den 17/9. Plats meddelas vid anmälan som görs till kansli@smda.se
Visning av dokumentärfilmen “Minnen från det judiska pojkhemmet”, en dokumentär av Lisa Belfrage (Alla Vilda) om de judiska ensamkommande flyk­tingpojkarna som fick en fristad på gamla Gillbergska barnhemmet i Tullgarnsområdet i Uppsala 1939-46. Filmen är producerad av Upplandsmuseet efter en idé av Ola Larsmo.
Jan Winter, journalist och Uppsalabo, berättar utifrån sin egen forskning om bakgrunden till hur det judiska pojkhemmet kom till. Jan Winter har 45 år av journalistik på Sveriges radio och TT bakom sig, bland annat som utrikeschef. Han är också författare och musiker. Jan har i många år forskat kring några av krigstidens judiska flyk­tinghem i Sverige. Hans farmor Elisabeth och hennes systrar Sophie och Charlotte, alla judiska flyktingar från Berlin, var djupt engagerade i flyktingarbetet. Sophie Michaeli var föreståndare för Tullgarns­hemmet, Elisabeth Müller-Winter ledde ett mot­svarande pojkhem på Hornsgatan i Stockholm. Charlotte Goldstein arbetade på ett hem för judiska flyktingflickor i Göteborg. Före filmen håller Jan en kortare introduktion om bakgrunden. Efter filmen svarar Jan på frågor.