Önskeambulansen

MDA:s önskeambulans uppfyller önskningar från obotligt sjuka patienter. Tjänsten erbjuds till alla och är helt gratis, oavsett religion eller nationalitet. Ambulansen är specialutrustad och körs av omtänksamma sjukvårdsvolontärer till de platser som patienten önskar och möjliggör för personer som förlorat all rörlighet att delta i familjefester, åka till havet eller till en plats som har nostalgisk betydelse – eller varför inte gå på konsert eller besöka klagomuren?

År 2009 kunde vi i vänföreningen från Sverige stolt skänka en önskeambulans som år 2014 uppfyllde önskningar från 72 personer från hela Israel. Sedan starten 2009 till december 2014 har ambulansen totalt uppfyllt 435 patienters önskningar. Även en liten förening som vi kan alltså göra stora insatser!

Varför Önskeambulans?

Projektet har som uppgift att öka välbefinnandet hos svårt sjuka, utöver den medicinska behandlingen som de får på sjukhus eller hospis. Tanken är att patienten ska få en önskan uppfylld, sina sista dagar på jorden. En önskan som går att åstadkomma på en dag.

En berättelse från Önskeambulansen

Detta är Aya, sex år,  från Gaza. Hon insjuknade i leukemi och hennes önskan var att se havet och att äta pizza. Tack vare önskeambulansen fick Aya sin önskan uppfylld.

Detta är Aya, sex år, från Gaza. Hon insjuknade i leukemi och hennes önskan var att se havet och att äta pizza. Tack vare önskeambulansen fick Aya sin önskan uppfylld.

På bilden till höger ser vi sex år gamla Aya från Gaza som insjuknade i leukemi. Hon fick, som så många andra palestinska barn, högspecialiserad vård på Hadassah-sjukhuset i Jerusalem. Ayas leukemi var ytterst svårbehandlad och hon fick ligga kvar på onkologiavdelningen på Hadassah-sjukhuset i tre månader. Det hon under denna tid önskade sig mest av allt var att få åka till havet och att äta pizza.

Aya var egentligen inte frisk nog att lämna sjukhuset överhuvudtaget men personalen hade hört talas om MDA:s Önskeambulans och efter ett antal tester och undersökningar bedömde hennes läkare att hon skulle klara resan. Två volontärer från MDA hämtade Aya och hennes mamma på Hadassah och körde till stranden i Tel-Aviv där Aya hjälptes ut i vattnet av sjukvårdarna. Ambulansen och flickan väckte stor uppståndelse vid stranden med inbjudningar från de närbelägna restaurangerna att äta pizza och kebab just hos dem. Aya fick äta sina favoriträtter och resan hem gick utan problem.

”MDA:s uppgift är inte bara att rädda liv i akuta situationer utan även att ge humanitär hjälp till svårt sjuka i vardagen” skrev MDA:s generalsekreterare Eli Bin i en kommentar. Han fortsatte: ”Detta är anledningen till att vi har skaffat Önskeambulansen. Det här är första gången vi har fått en förfrågan att köra en patient bosatt i Gaza men vårdad på ett israeliskt sjukhus i Önskeambulansen, och naturligtvis gjorde vi allt för att få denna komplicerade transport att fungera. Jag hoppas att Aya kan bli fullständigt återställd och vill tacka MDA:s ambulanspersonal för deras hängivna arbete”.