Om oss

I Israel ansvarar MDA för alla första hjälpen-insatser utanför sjukhusen inklusive ambulansverksamheten, till skillnad från i Sverige där ju landstingen är de som ansvarar för sjukvård och ambulansverksamhet.

MDA ansvarar dessutom för all blodverksamhet och deltar i hjälpinsatser vid internationella katastrofer.

Svenska vänföreningen till Magen David Adom (SMDA) finns till för att bidra till att rädda liv, genom att samla in medel och skicka till MDA i Israel samt sprida information om MDA i Sverige.

Kontaktuppgifter

Svenska vänföreningen till Magen David Adom
Box 5053
102 42 Stockholm

08-661 31 05
Telefontider: måndag till fredag 09:30-13:00
kansli@smda.se
SMDA på Facebook

Bankgiro: 820-2178
Org.nr: 813600-2634

Swish: 1235517172

Korta fakta om oss

SMDA startade i Sverige 1984 och har idag ca 1000 medlemmar. Vi är den svenska stödföreningen till MDA och har vår huvudorganisation med styrelse och kansli i Stockholm. SMDA har en avdelning i Göteborg och en vilande i Malmö. Kansliet betjänar även dessa och övriga Sverige.

Vi utser även priset Årets Livräddare. Priset syftar till att uppmärksamma humanitära insatser, människor eller organisationer som har gjort något extraordinärt för att främja människors rätt till liv och hälsa.

Om Magen David Adom (MDA)

  • MDA är medlem i Internationella Röda korset (IRK). Genom samarbetet med IRK och Röda Halvmånen (den muslimska motsvarigheten) får MDA även en fredsfrämjande funktion i närområdet.
  • Som medlem i Internationella Röda Korset (IRK) deltar MDA även i olika humanitära hjälpinsatser inom Israel och i utlandet.
  • MDA arbetar enligt Genève-konventionen, d.v.s. hjälp ska ges åt alla oavsett etnicitet, religion, nationalitet eller hudfärg.
  • MDA startade 1930 och de ansvarar för akutsjukvård, ambulanser och blodbanker i Israel, samt utbildning i första hjälpen och medicinsketiska frågor. MDA finns alltid till hands, både i det vardagliga livet och under terroristdåd och krig.
  • MDA svarar på över 600 000 nödsamtal varje år. Det motsvarar ett samtal per minut.
  • MDA är på plats i snitt åtta minuter efter varje enskilt larm, en hastighet som inte överträffas någon annanstans i världen.
  • MDA har 650 ambulanser stående redo för utryckning, utspridda över 119 räddningsstationer över hela landet.
  • MDA arbetar tillsammans med de lokala myndigheterna i Israel, så som polis, försvarsmakt och brandkår.
  • MDA samlar årligen in 300 000 blodenheter. Mobila team besöker skolor, fabriker, armébaser och olika lokala centra och verksamheten täcker mer än 80% av det nationella blodbehovet. Blodverksamheten håller en mycket hög nivå och anses vara en av de mest avancerade i världen.

För ytterligare information, besök MDA Israel

Sponsra SMDA

Du kan stödja Magen David Adom genom att sponsra våra nyhetsbrev. Vi trycker logotyper alternativt företagets/sponsorns namn. Loggorna har en bredd på minst 20 mm och behöver skickas till oss i högupplöst format. Minimibeloppet för sponsring med logotyp/namn i nyhetsbrevet är 500 kronor.Det finns även möjlighet att annonsera med ditt företags logotyp på vår hemsida. Minimibelopp för sponsring med logotyp på vår hemsida under resten av året är 5 000 kronor.

Våra sponsorer

ipu

 

powerinit

MDA:s önskeambulans uppfyller önskningar från obotligt sjuka patienter. Tjänsten erbjuds till alla och är helt gratis, oavsett religion eller nationalitet. Ambulansen är specialutrustad och [...]

Mer om önskeambulansen

Våra stadgar behandlar allt från föreningens ändamål till hur det fungerar med medlemskap, [...]

SMDA:s stadgar