Årets Livräddare 2015: Siavosh Derakhti

Årets Livräddare 2015: Siavosh Derakhti

Årets Livräddare 2015: Siavosh Derakhti

Siavosh Derakhti, född 1991, är uppvuxen i Malmö och utbildad fritidsledare. Idag verkar han främst som föreläsare och social entreprenör med fokus på demokrati och alla människors lika värde. Han är grundare av organisationen ”Unga muslimer mot antisemitism” som sedermera bytt namn till ”Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet”. Organisationen har som syfte att motverka hat, fördomar och alla former av rasism mot både judar och andra. Siavosh fick idén efter att ha sett den öppna rasism som finns på Malmös gator och det hat mot judar, muslimer och romer som förekommer runt om i Europa.

–”Vi måste vara goda förebilder för hundratusentals unga runt om i Skåne, och inte förlita oss för mycket på politiker, utan ta upp kampen själva” skrev Siavosh i en artikel i Sydsvenska Dagbladet.

Engagemanget började som ett projektarbete i skolan där Siavosh valde att anordna en klassresa till förintelselägret Auschwitz. Skolledningen tyckte att idén var bra, men kunde inte stötta ekonomiskt. Siavosh gav sig dock inte, och lyckades till slut få pengar från kommunen. Klassresan blev en film som har visats i många skolor. Att Siavosh har blivit en förebild för alla som arbetar mot fördomar och rasism märks, inte minst på de priser och utmärkelser han har fått: 2012 fick han Elsa-priset från Svenska kommittén mot antisemitism. 2013 mottog han det första Raoul Wallenberg-priset, och samma år träffades han och Barack Obama under presidentens besök i Stockholm. 2014 nominerades han till Svenska Hjältar för sitt arbete mot fördomar och rasism och i juni 2015 var han värd för Sommar i P1 – det kanske ultimata beviset för att ha blivit folkets favorit! Svenska vänföreningen till Magen David Adom sällar sig nu stolt till skaran av organisationer som hyllar denne modige unge man genom att tilldela honom utmärkelsen Årets Livräddare 2015.

Mer om priset och tidigare års Årets Livräddare